Reklama
 
Blog | Miloslav Zdražil

Rudý inkoust už není !

Jsem od přírody spořivý a před několika lety mi to přestalo stačit. Do mého povědomí prosákl nesympatický pojem inflace. Představa, že ta mrcha mi užírá podstatnou část úspor mi nedala spát. Abych jí to neusnadňoval, vrhl jsem se na houpačku investování.

Domácí trh se poprvé nepatrně lokl objemu mé první investice. Přečetl jsem si pár jednoduchých příruček o investování, každé ráno jsem volal na infolinku a zapisoval si denní kurzy. Ne že by to k něčemu bylo.

Loni koncem července se na mě ze všech stran valily zprávy o nevkusně silné koruně. Náhodou jsem byl týden předtím v Německu na dovolené a tamní ceny byly díky silné koruně pohádkové. Moje roční dcera si za pár eur krát dvacettři korun pořídíla garderobu na léta dopředu. Za pár eur krát třicet bych měl k jejím nákupům nejspíš značné výhrady. Utvrzen dorážením medií a zkušeností z dovolené jsem po návratu domů zašel do banky. Ušetřené korunky se přetavily na eura a dolary a tentokrát investice lehounce nafoukla trhy zahraniční. Mnoho přiruček o investování klade důraz na anticyklické investování. To znamená, že čím více lidí vám unisono tvrdí, že investovat do toho či onoho produktu je skvělá příležitost, tím dál od nich (produktů i lidí). Pravidla se nemají porušovat, ale díky jejich ignorování se dívám na kladné výnosy v řádech desítek procent.

Za poslední rok vykoupili finančníci z Wall Street téměř veškerý červený inkoust na trhu a neukojitelnou spotřebou nejspíš vyhnali jeho cenu na historická maxima. Pokud budou trhy ještě chvilku padat, nezbyde než za červenou vybrat náhradu. Jedinou alternativou je přirozeně zelená. Vzpomeňme si na poučku o anticyklickém obchodování, uvědomme si, že červený inkoust už fakt není a začněme nakupovat. V předchozím odstavci je jasně napsáno, že jít proti pravidlům se vyplácí. Tady zase říkám, že se to nevyplatí.

Reklama

Ne nadarmo se jednomu z největších guru na finančních trzích přezdívá Věštec z Omahy. Ne nadarmo po sobě zastánci matematické a behaviorální ekonomie hází svými teoriemi. Můj tchán se při výběru investic řídí mravenčením v oblasti břicha. Můj kamarád nedá dopustit na čmárání trendových linií do grafů. Já necítím žádné mravenčení, kreslit neumím a proto střílím od boku. Klidně si používejte třeba magické kyvadélko, je to k ničemu. Investování je prostě jenom lepší loterie. Díky za ni.