Reklama
 
Blog | Miloslav Zdražil

Stávka skotu

V posledních týdnech jsme mohli být svědky velkého poprasku kolem protestů producentů mléka v Německu. Stávkování vůbec se stává poměrně častou formou demonstrace vlastních problémů. Z krajního řešení tíživé situace se vyvinula zprofanovaná nepříjemnost vyvolaná kvůli kdejaké bolístce, nezřídka zaviněné vlastní neschopností.

Producenti mléka v několika posledních dnech stávkovali kvůli údajně nízkým výkupním cenám a následné ztrátovosti jeho produkce. Tvrdí, že by chtěli ceny zvednout aspoň na úroveň, která jim pokryje náklady. Znamená to, že dosud hospodařili se ztrátou a chtějí vydělávat minimálně nic? Navhoval bych, aby situaci propříště nenechávali zajít tak daleko a snažili se dostat do zelených čísel i jiným způsobem, než předvedli. Nechápu, proč někdo pracuje, aniž by mu vydělané prostředky stačily na živobytí. Mají snad farmáři, po zvýšení výkupní ceny na požadovanou úroveň, v plánu generovat zisk například snížením ceny vstupů? Pokud ano, doporučoval bych zavést úspory hned. Uspořený čas a energii mohou zpracovat efektivněji investicí do své práce.

Nebo bych doporučoval zaměřit se na jiné odvětví. Velkoobchodní cena hovězího masa dlouhodobě roste a umožňuje chovatelům vydělat na přicházející potravinové krizi a momentální nedůvěře ve finanční trhy. Mohou v klidu chovat krávy na maso a čekat až nabídka mléka klesne a poptávka vyžene ceny nahoru. Ale proč by se namáhali. Zastavení produkce je rychlejší a méně pracný způsob. Možná nedosahují takových zisků jaké by si představovali, ale ztrátovosti produkce nevěřím.

S uplatněním logiky vlekaře, žádajícího po státu kompenzace za mírnou zimu se mohou obrátit na ministerstvo zemědělství s žádostí o vyplacení náhrad.

Reklama

Svým nátlakem se snaží zvýšit svoje příjmy, bohužel na úkor jiných. Například zaměstnanců mlékáren nebo i zákazníků. Zvýhodní sebe a jaké dopady to bude mít na jiné je nezajímá. Zkrátka si jedna zájmová skupina vezme druhou jako rukojmí. Tímto druhem stávky popírají jeden z pilířů svobody – právo na nediskriminaci. Na tento stav by měla zareagovat Evropská unie a stávkaře potrestat, nejlépe zrušením nesmyslných dotací.

Může se zdát, že sympatie mnoha obyvatel jsou na straně producentů. Vždyť zlomyslné bohaté obchodní řetězce ničí chudé pracující zemědělce. Přesto se zákazníci vesměs tetelí blahem, když kupují kvanta zlevněných jogurtů v hypermarketech. Jaké by bylo veřejné mínění, kdyby se spotřebitelé spojili proti výrobcům mléka (zemědělcům, ne kravám) s citově neutrální kampaní typu ,,Naše malé dětičky přece mléko potřebují ke svému zdravému růstu“? K tomu média přidají několik dojemných výpovědí nezletilců o tom jak mají rádi mlíčko, pustí je ve zpravodajsko – zábavných magazínech vysílaných v hlavních vysílacích časech a je hotovo. Každý správný spotřebitel následně vyrazí zablokovat nejbližší kravinec.

Stávkování za vyšší výkupní ceny, platy, sociální dávky nebo zrušení poplatků u lékaře rozhodně není pochopitelné, tím méně ospravedlnitelné. Nakonec budou stávkovat všichni všude a pomřeme hlady.