Reklama
 
Blog | Miloslav Zdražil

Dvacet minut Radiožurnálu

Když poslouchám rozhlasovou stanici tak Radiožurnál. Oblíbil jsem si pořady Dvacet minut Radiožurnálu a Radioforum. V první zmiňovaném se střídá Martin Veselovský s Helenou Šulcovou. Odvádí svou práci velmi dobře. Bývají dobře připraveni, argumentačně zdatní a velice korektní. Ještě se snad nestalo, že by se nedrželi zvoleného tématu. S výjimkou dneška.

Tématem dnešního vydání byla část nového trestního zákona o omezení možností zveřejňovat informace z odposlechů. Kauza je snad dostatečně známá. Místo Martina Veselovského seděla za mikrofonem, netradičně předtočeného pořadu, Helena Šulcová. Potěšilo mě to, protože v minulém týdnu dala pořádně zabrat hejtmance Emmerové. Předpokládal jsem, že minimálně se stejným zápalem se zakousne i do dnešního tématu. Hostem byl autor výše zmíněných paragrafů Marek Benda.

Jaké je vlastně téma?

Po několika minutách jsem nevycházel z údivu. Debata se kolem trestního zákona týkala poměrně málo. Novinářka evidentně dotčená snahami zákonodárců o omezení svobody slova lidí z její branže kladla naprosto zcestné dotazy. Připadalo mi, že Bendu nekorektně slovně napadá. Její nezvládnuté emoce ji bohužel připravily o několik šancí trefně reagovat.
Pravda, každý může promarnit šanci, ale když bych stihl kontrovat já, neškolený posluchač, mohla to zvládnout i profesionálka.

Jedna z prvních otázek se týkala nevypárovávání členů vlády, kteří se nemohou pro povinnosti související s předsednictví EU zúčastňovat hlasování v dolní sněmovně. Otázka se mi sice zdála trochu mimo, ale vzápětí jsem se dovtípil kam moderátorka míří. Chytře si připravila půdu pro další dotaz na bezproblémové hlasování. Host odpověděl zcela mimo, moderátorka nezareagovala a místo toho se zcestně podivovala nad stejným hlasováním Bendy s Paroubkem.

Reklama

Tak snad příště?

Korunu celé trapnosti nasadila v závěru neobratným pokusem o vtipnost. Otázky na případnou novinářskou kariéru svého hosta a nejapná zmínka o eventuální nízké prodejnosti jeho žurnalistické práce srazila dnešní vydání pořadu do stoky podprůměrnosti.