Reklama
 
Blog | Miloslav Zdražil

Pravdoměr

Pokud se někdy pojedete podívat do Floridského muzeua holocaustu v St. Petersburgu na výstavu Holocaust očima českých dětí, všimněte si ve vedlejší ulici redakce tamních Timesů. Patrně po příjemné přestávce ve stinném parčíku před proskleným hlavním vchodem do budovy se v hlavě některého ze zaměstnanců zrodil nápad, který může usnadnit mnoha voličům rozhodování o tom, komu dají svůj hlas.

Na webových stránkách www.politifact.com najdete užitečný nástroj usnadňující orientaci běžných smrtelníků ve stovkách a tisících výroků, tvrzení a slibů všech politiků, kteří promlouvají ve Washingtonu.

Černá a bílá

Jak známo, mezi černou a bílou barvou se nachází zhruba šestnáct tisíc barevných odstínů rozeznatelných lidským okem. Tvůrci Pravdoměru (Truth-o-meter) jsou si toho dobře vědomi. Vycházejí z předpokladu, že politika také není pouze černobílá. Stanovili určité stupně pravdivosti a oprávněnosti jednotlivých tvrzení, slibů a výpadů vůči názorovým oponentům.
Redaktoři analyzují množství materiálů z nejrůznějších proslovů a kampaní. S přihlédnutím k celkovému kontextu dělí prohlášení na jednotlivé výroky a následně je posuzují samostatně. Pokud je to možné, dohledávají se kvůli ověřitelnosti originální materiály jednotlivých kandidátů.
Na základě analýzy dostupných informací řadí výroky na škálu pravda – skoropravda –polopravda – stěžípravda – lež – nestydatá lež. Web respektuje povahy svých čtenářů a umožňuje nechat si vypsat veškeré výroky podle hodnocení.

Obameter

Dalším nástrojem vyvinutým speciálně kvůli Baracku Obamovi je Obameter. Ten nehodnotí jednotlivé výroky současného prezidenta USA, ale zaměřuje se na sliby dané v průběhu volební kampaně. A že jich není málo. Proti tomu vypadají čeští politici jako parta nevinných snílků. S jedním podstatným rozdílem. Po pár týdnech totiž dosahuje Obama slušného skóre. Když už nic, dá se z toho nabýt dojmu, že je myslí vážně. Sedm slibů dodržel, jeden porušil, v jednom případě přistoupil na kompromis, na splnění osmnácti pracuje. Jeden odložil kvůli rozpočtu nebo nesouhlasu opozice v republikánské straně a 482 momentálně čeká na svůj čas.

Kulturní vložka na závěr

Kdyby vás náhodou omrzel dohled nad americkými politiky, nebo vám byly Obamovy sliby šumafuk, můžete si poslechnout Pravdoměr song na http://cz.youtube.com/watch?v=O80WRuLNp4g.

Reklama